5-Stappenplan voor startende ondernemer

Mijn Eigen Zaak begeleidt je in 5 stappen naar zelfstandig ondernemerschap. In dit stappenplan komen alle facetten aan de orde die je moet regelen om een onderneming (Freelancer, ZZP-er of MKB-er) op te zetten. De specialisten van Mijn Eigen Zaak helpen je om het 5-stappenplan zorgvuldig te doorlopen.

Stap 1: Oriëntatiefase
Stap 2: Jij als ondernemer
Stap 3: Maak een ondernemingsplan
Stap 4: Financiering organiseren
Stap 5: Start als zelfstandig ondernemer

Mocht je vragen hebben, neem dan contact op met Mijn Eigen Zaak, telefoon: 055-7851825, e-mail: info@mijn-eigenzaak.nl of via ons contactformulier.

Begeleiding tijdens de start van je onderneming

Stap 1: Oriëntatiefase
Je doet kennis op van het ondernemerschap en Mijn Eigen Zaak informeert je wat er allemaal bij komt kijken. Het succes van jouw bedrijf hangt niet alleen af van jouw idee, kennis, vaardigheden en voorbereiding. Het hangt ook samen met wat er speelt in jouw branche. Hoe liggen de prijzen en waar moet je rekening mee houden? Wat zijn de trends en is er wel toekomst voor jouw product of dienst? Hoe beter je je oriënteert over de ontwikkelingen in je vakgebied en de markt, hoe beter je bent voorbereid op veranderingen in de markt en de wet- of regelgeving.

Stap 2: Jij als ondernemer
We hebben kennisgemaakt en besloten om samen het traject te gaan starten. Gaandeweg de weg naar ondernemerschape leren we elkaar steeds beter kennen. Mijn Eigen Zaak onderzoekt
of je uit het juiste ondernemershout bent gesneden. De belangrijkste vraag die wij stellen is of jij beschikt over de juiste kwaliteiten om als ondernemer aan de slag te gaan? Mochten jijzelf twijfels hebben, dan kan je een ondernemerstest bij Mijn Eigen Zaak uitvoeren, om inzicht te krijgen waar jouw kwaliteiten liggen en geeft inzicht in je verbeterpunten. Mijn Eigen Zaak kan je verschillende cursussen aanbieden om je verder te bekwamen, op het gebied van financiën, acquisitie- of verkooptrainingen, marketingcommunicatie, inzetten van social media (FB, Instagram, Tiktok, Twitter etc.), bouwen en onderhouden van een website of meer op het persoonlijke vlak, bijvoorbeeld het verrijken van je zelfvertrouwen, timemanagement en persoonlijke communicatie.

Stap 3: Maak een ondernemingsplan
Je hebt het besluit genomen om voor jezelf te beginnen. Nu is het tijd om je plannen gedetailleerder uit te werken. Dat doe je in een ondernemingsplan, die je vaak ook nodig hebt om financiering aan te vragen bij een kredietverstrekkers, crowdfunding- en andere partijen. Het maken van een ondernemingsplan is een noodzakelijke stap om goed van start te kunnen gaan. Hiermee leg je een stevig fundament onder je plannen en schrijf je dan ook in de eerste instantie voor jezelf.

Een ondernemingsplan en financieel plan kun je op verschillende manieren vormgeven.
– Helemaal zelf. Met een vast format en veel theorie kan je het plan stap voor stap zelf opbouwen. Je krijgt 24/7 toegang tot de online Academie van Mijn Eigen Zaak. Je bepaalt zelf de snelheid en tijd dat je aan je plannen werkt.
– Onder begeleiding van een bedrijfscoach en specialisten van Mijn Eigen Zaak maken we samen het ondernemingsplan en financieel plan op basis van jouw bedrijfsidee.
– Uitbesteed. Mijn Eigen Zaak schrijft op basis van jouw bedrijfsidee een compleet ondernemingsplan en financieel plan. Wij halen de informatie bij je op en maken in enkele weken de plannen gereed.

Stap 4: Financiering organiseren
Het ondernemingsplan en financieel plan is door jou opgesteld. Om te starten heb je geld nodig voor het opstarten van de onderneming. Dan zijn er verschillende manieren om aan financiering te komen. Er zijn veel vormen van bedrijfsfinanciering, subsidies en overheidsregelingen.

Wij kijken samen welke mogelijkheden er zijn om de start van uw onderneming te financieren. Een aantal jaar geleden werd vooral bancaire financiering verstrekt. De laatste jaren vindt een verschuiving plaats naar een mix van financieringsmogelijkheden, beter bekend als stapelfinanciering. De meest voorkomende financieringsvormen voor de start van uw bedrijf zijn microfinanciering, crowdfunding, mkb-krediet, flitskrediet, factoring en leasing. De start kan bijvoorbeeld ook door uzelf gefinancierd worden; eigen geld of door inleg van familie en vrienden.

Start u vanuit een bijstandsuitkering? Dan kunt u gebruik maken van de bbz-regeling. Bbz bestaat uit een aanvullende uitkering voor uw levensonderhoud voor maximaal 3 jaar. Dit is een lening waarover u geen rente betaalt en/of een lening voor investeringen in uw bedrijf, zoals de aankoop van machines, inventaris of voorraad. Over deze lening betaalt u wel rente.

Stap 5: Start als zelfstandig ondernemer
Schrijf je in bij de Kamer van Koophandel
Het is zover! Het zaadje is geplant, je gaat van start als zzp’er. Een spannende en mooie tijd breekt aan. Je maakt je start officieel door je in te schrijven bij de KvK.
Meer info

Zet je onderneming op de kaart
Om van je bedrijf een succes te maken is het belangrijk om je naamsbekendheid te vergroten. Dat kun je op verschillende manieren doen. We kijken samen naar de mogelijkheden van onder andere:
– Zet free publicity in. Een laagdrempelige manier om gratis bekendheid te vergroten, door bijvoorbeeld het plaatsen van een persbericht, organiseren van een actie of het uitvoeren van een enquête.
– Deel je content op sociale media en je website. Als je goede, originele content (interactieve berichten )deelt, is de kans groot dat mensen jouw berichten liken of delen.
– Ga netwerken. Dit kun je doen door naar beurzen, evenementen of netwerkbijeenkomsten te gaan. Zet jezelf op de (netwerk)kaart en zorg dat je kennis up-to-date blijft!
– Verbeter je online vindbaarheid (SEO). Er zijn allerlei manieren waarop je je online vindbaarheid kunt verbeteren, zoals door relevante trefwoorden in je teksten, koppen en tussenkoppen te gebruiken, maar ook zoekmachinevriendelijke afbeeldingen, gebruiksvriendelijkheid en een responsive website.
– Adverteer offline en online, zoals het inzetten van Google Ads (SEA), Sociale media (Facebook, Instagram, LinkedIn), Remarketing etc.
Mijn Eigen Zaak kan je leren hoe je de verschillende marketingkanalen inzet of kan de marketingactiviteiten voor jou uitvoeren.

Krijg je boekhouding op orde
Mijn Eigen Zaak biedt de mogelijkheid om samen met jou de boekhouding in te richten en te beheren. We nemen de hele boekhouding uit je handen of we leren jou om de boekhouding zelf te doen. Ieder kwartaal maken we samen de OB belastingaangifte en één keer per jaar doen we samen de IB aangifte. Een goede boekhouding is niet alleen essentieel om te voldoen aan je belastingverplichtingen, het geeft je ook een goed inzicht in hoe je het zakelijk doet.